Jak jsem potkal presidenta

20. 12. 2014 7:52:41
V souvislosti s výročím úmrtí V. Havla, i s chováním našeho posledního presidenta, se objevila řada článků na téma naši presidenti. Hodnocení jednotlivých osobností bych ponechal povolanějším, jen bych rád popsal svou osobní zkušenost ze setkání s nimi. Názor nechť si udělá každý sám.

Václav Havel

Když pominu letenskou pláň v roce 1989, setkal jsem se s ním jen jednou. Bylo to krátce po ukončení jeho presidentského mandátu, tedy někdy v roce 2003. Letěli jsme letounem ATR72 (turbovrtulový letoun pro 64 cestujících a pět členů posádky) na lince Praha – Ljubljana.

Bývalo zvykem, že pokud byl na palubě VIP pasažér, bylo to vyznačeno na instrukcích pro vedoucí kabiny u seznamu cestujících. Tenkrát tam nic takového nebylo, takže jsme se dozvěděli až po nastoupení cestujících od stewardů, že s námi letí Václav Havel s manželkou. Byla to soukromá cesta, tak jsme odolali pokušení a neuvítali ho na palubě při hlášení cestujícím i pokušení, jít ho aspoň osobně pozdravit. Ostatně, když jsme se ocitli nad Alpami, už by to ani nešlo. Od západu foukal silný vítr, který v té oblasti vytváří silné turbulence a my měli plné ruce práce. Pro cestující to asi nebyl příjemný zážitek, zvláště v závěru letu, ale do Ljubljani jsme se dostali včas a v pořádku. Po přistání a vystoupení cestujících nám vedoucí kabiny donesla do kokpitu dvě bílé obálky. Koukali jsme na sebe s kolegou, co to má být.

Uvnitř každé bylo poděkování za bezpečný let s podpisem Václav Havel a nezbytným srdíčkem.

Zažil jsem poměrně často, že nám cestující tleskali. Většinou za podařené přistání, někdy, že jsme vůbec v takovém počasí dokázali přistát a jednou za nouzové přistání, když nám vysadil motor. Ale osobní poděkování jsem zažil pouze jednou – od Václava Havla.

Václav Klaus

Václava Klause jsem také potkal pouze jednou Bylo to v Košicích, kde jsme přistáli pozdě v noci a na noc, jako obvykle, odjeli do hotelu Slovan. Až ve foyeru hotelu jsme zjistili, že to nebude úplně obvyklé. Konala se tam totiž schůzka presidentů Visegrádské čtyřky a ti se právě sjížděli. Ochranka nás před jejich příchodem nechtěla pustit do výtahu ani na schodiště a protože naše pokoje byly v jedenáctém patře, nezbylo nám, než čekat u recepce, než přijedou. Byli jsme po více než dvanácti hodinách v práci unavení a snili o tom, jak svlečeme uniformu a pustíme si sprchu. Jenže, co nám zbývalo.

První přijeli Poláci. Skupina lidí se hrnula do foyeru, když se z ní náhle vynořil jeden a s napřaženou rukou zamířil k nám. Hned, odkud jsme přiletěli, jaký byl let, že s ČSA rád lítá, atd. atd. Dost nás to zaskočilo, protože to byl polský president Aleksander Kwaśniewski, ale po chvíli už jsme česky-polsky- anglicky nadšeně žvanili o létání. Jeho doprovod mezitím zmizel v patrech. Za chvíli přijel Václav Klaus. Procházel foyer, jeho suita tři kroky za ním. Kolem nás prošel ve vzdálenosti asi dvou kroků, jako bychom byli vzduch. Že nereagoval na nás bych pochopil, on ale musel vidět a poznat Kwasniewského, který tam stále stál s námi. Ani hlavou nepokynul na pozdrav a zmizel ve výtahu. To bylo mé setkání s Václavem Klausem.

Miloš Zeman

Miloše Zemana jsem potkal v listopadu nebo začátkem prosince 1989 na jednom mítinku v Brně, kde patřil mezi řečníky. Od té doby jsem neměl tu čest a mám-li být upřímný, po tom, co předvádí poslední dobou, toho ani nelituji.

Jindřich Tůma

Autor: Jindřich Tůma | sobota 20.12.2014 7:52 | karma článku: 18.11 | přečteno: 1102x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 7.77 | Přečteno: 175 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.72 | Přečteno: 203 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.65 | Přečteno: 609 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 528 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 20 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1205
Člověk, který vždy šel svou cestou, ale vždy se zajímal o cesty jiných. Moje povolání mi pomohlo pochopit nejen to, že naše země je maličká, ale i to, že většina problémů jednotlivce je vcelku bezvýznamných a zbytečných.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...