Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

SOS Kalousku

Slovy Havla "naše země nevzkvétá". Nebo spíše naše země je na pokraji propasti. Proč? Toto je můj názor.

   Co svět světem stojí, lidstvo prochází krizemi. Je to přirozený cyklus. Období klidu je střídáno obdobími, kdy jsou životní podmínky člověka narušeny vlivy, nad kterými nemá kontrolu a které ho ve větší či menší míře ohrožují. Ať to jsou živelné pohromy, neúroda, epidemie nebo ekonomické krize. S tímto faktem nic nenaděláme. S vědomím, že tomu tak je, můžeme se na tyto jevy připravit.Nebo alespoň reagovat tak, aby byly škody co nejmenší. Je na nás, zda tyto krize ustojíme "se ctí" nebo naopak.

   Tuto pandemii se ctí nezvládáme.  A to , dle mého názoru, od prvopočátku. I když je řada lidí přesvědčena, že začátek pandemie naše republika zvládla, já si to nemyslím. Nejenom, že jsme nereagovali na rozvoj epidemie ve světě dokud se nepřelila k nám. I ta následná, propagandisticky oslavovaná opatření vlády, byla špatná a byla pozdě. Doložím své tvrzení řadou příkladů. Jedno z prvních vládních opatření bylo uzavření biatlonového mistrovství pro veřejnost. To by bylo samo o sobě dobré rozhodnutí, kdyby se však aplikovalo na všechny podobné akce např. fotbalová či jiná utkání. Takto pozbylo význam. Následovala opatření vůči zimním dovolenkářům v Itálii a Rakousku. Jenže místo toho, aby byli na hranicích při návratu  legitimováni, posláni do karantény a následně kontrolováno její dodržení, byli dopředu upozorněni, aby se včas stačili vyhnout opatřením  na hranicích. Těm, co to nestihli, byly rozdávány letáčky. Absurdní. Pak jsme ztratili několik týdnů času, kdy nechtěl premiér aktivovat krizový štáb. Proč, bylo naprosto zřejmé. Následná uzávěra byla sice pro šíření epidemie pozitivní, ale nemyslím, že rozhodující. Proč? Protože stejných, v řadě případů i lepších výsledků  dosáhly všechny! země na východ od bývalé železné opony. A to i ty, které opatření příliš neuplatňovaly nebo které mají zdravotnictví na podstatně nižší úrovni než my. Neznám příčinu, ale virus se prostě v tomto regionu v této době příliš nerozšířil. Tato skutečnost byla ale propagandou Babišovy vlády náležitě využita a vzniknul mýtus, že jsme "best in covid".

   Jaká je skutečnost se ukázalo v následující vlně, která přišla po letní stagnaci viru. V plné nahotě se projevilo, že vláda trestuhodně zaspala, je organizačně neschopná a především její kroky řídí čirý populismus a politické cíle.

   Odkládání nutných opatření na dobu po volbách, naprostá nepřipravenost, chaotické vedení, nesmyslné rozvolňování před vánocemi a dokonce pokusy o rozvolnění v lednu, kdy již bylo zřejmé, že směřujeme do nezvladatelné krize, jsou jenom zlomek chyb, kterých se tato vláda dopustila. Stejné chyby předvedla v postoji k opozici, kdy i dobré nápady smetla ze stolu jak na běžícím pásu, odmítala naslouchání odborné obci, což vyústilo v odchod odborníků, až po naprosto děsivou komunikací s veřejností po níž zákonitě následovala ztráta důvěry. O katastrofě s názvem strategie očkování nemluvě.

   Výsledek dnes vidíme a není vůbec radostný. Epidemická mapa z nás konečně udělala rudé srdce Evropy. Jenže srdce v infarktu.Ani budoucnost nevidím v růžových barvách. I když řešení existuje. Aspoň teoreticky.

Jaké?

    V první řadě je nutná výměna vlády. Nesouhlasím s názorem, že v kopci se nepřepřahá. Z války dobře známe skutečnost, že po/při neúspěšných bitvách jsou neschopní generálové vyměněni. Vyčkávání na konec války by znamenalo jistou prohru. Představa, že člověk, který selhává rok ve vedení země, je schopen vyvést zemi z krize ,je nejenom naivní ale i nebezpečná.

Co dál? Kdo se ujme velení na Titaniku?

   Potřebujeme v čele státu člověka, který je schopen dělat nepopulární opatření, který je ochoten obětovat politické renomé i kariéru nutnosti. Člověka, který je schopen povolat zpět odborníky, ale také, který má zkušenosti z vlády i parlamentu. Není čas se učit, jak funguje moc. Člověka, který by se soustředil na řízení státu a ne na volební preference v podzimních volbách. Takový člověk nedokáže zázrak (to by nedokázal ani Ježíš) ale může minimalizovat důsledky krize.

 Existuje vůbec někdo takový?

Jeden člověk ano. Jmenuje se Kalousek.

   Splňuje všechna uvedená kriteria a jednou již podobnou zkušeností prošel. A nutno říci že se ctí. Což byl pravděpodobně důvod, proč mu řada stran i politiků nemohla přijít na jméno.

   Tady bohužel narážíme na úskalí tohoto řešení, o němž jsem přesvědčen, že by bylo funkční. Prezident Zeman nikdy nejmenuje Kalouska premiérem, byť na dočasnou dobu. Jeho osobní nenávist to nedovolí, stejně jako Zemanovy zájmy v Rusku a Číně. Nebo spíše zájmy Ruska a Číny u nás. Zeman na místě premiéra potřebuje poslušnou loutku a to Kalousek zcela jistě není. Zeman je navíc (stejně jako jeho pretendent Babiš) sociopat, takže nepřipadá v úvahu, že by zájmy celku povýšil nad své animozity. Ostatně, jeho okolí by něco takového ani nedovolilo.

   Sice existuje teoretická možnost, že by Sněmovna na Zemana mohla zatlačit, ať už snížením rozpočtu Hradu nebo pohrůžkou stíhání za velezradu, ale ani tato možnost není reálná. Jednak vzhledem k rozložení sil ve Sněmovně, jednak k již zmíněným povahovým vlastnostem Zemana.

Takže, co bude dál?

Nejsem jasnovidec, ale troufám si předpovídat další vývoj v této republice.

   Zeman podrží Babiše ve funkci až do voleb. To bude mít za následek opakované přehmaty vlády v boji s Coronavirem a řadu dalších, populismem vedených kroků, protože Babiše bude v první řadě zajímat výsledek voleb. Této situaci napomůže skutečnost, že do předčasné výměny vlády se nehrnou ani opoziční strany. Jednak nechtějí nést odpovědnost za prohranou bitvu, jednak se bojí, aby Zeman do čela vlády nepostavil svou figurku. Důsledky ale budou tristní. Po částečném ústupu epidemie, především v důsledku letního období, se ocitneme na začátku podzimu ve stejné situaci jako loni. Bez přípravy, jen velmi vyčerpaní. Lidsky i ekonomicky. Korunu by tomu mohl nasadit prezident, kdyby opětovně jmenoval Babiše premiérem.

Věřte mi, že byl bych jenom rád, kdyby tyto mé názory dokázal někdo vyvrátit a má předpověď se nenaplnila.

Jindřich Tůma

 

Autor: Jindřich Tůma | pátek 5.3.2021 11:45 | karma článku: 26,12 | přečteno: 791x
  • Další články autora

Jindřich Tůma

Rusko nám diktuje, kdo smí být naším ministrem

Třicet let po sametové revoluci nám Rusko diktuje, kdo smí být naším ministrem. To není vtip, ale smutná realita dnešních dnů.

7.4.2021 v 15:51 | Karma: 29,33 | Přečteno: 642x | Diskuse| Politika

Jindřich Tůma

Babišova vláda si kupuje volební hlasy - za cenu tisíců mrtvých seniorů.

Dnes a denně jsme svědky, jak se různé profesní lobbistické skupiny státních zaměstnanců domáhají přednostního očkování. A vláda na to slyší. Každý hlas ve volbách se přece počítá a mrtví si stěžovat nemohou.

31.3.2021 v 16:00 | Karma: 23,53 | Přečteno: 457x | Diskuse| Politika

Jindřich Tůma

Kauza Bečva - je to marný, je to marný, je to marny

Tak nám premiér Babiš konečně poskytl klíč k vyřešení záhady otravy Bečvy. Stačí použít prastarou metodu vyšetřovatelů nazvanou latinským názvem „cui bono“.

13.3.2021 v 8:32 | Karma: 27,23 | Přečteno: 740x | Diskuse| Politika

Jindřich Tůma

Očkovací strategie…nebo tragédie?

Je to jedno ze zásadních témat poslední doby – koho přednostně očkovat , aby byly ztráty z epidemie Covid-19 co nejmenší? Vláda, jako obvykle, žádnou strategii nemá, takže očkování je jeden velký chaos.

12.3.2021 v 7:50 | Karma: 15,98 | Přečteno: 326x | Diskuse| Politika

Jindřich Tůma

Žaloba na premiéra a nepochopení státních zástupců

Pražské městské zastupitelství potvrdilo, že žaloba právníka Petra Němce na premiéra a členy vlády v souvislosti s pandemií Covidu-19 je nedůvodná. Žalobci se fatálně mýlí.

10.3.2021 v 9:49 | Karma: 26,50 | Přečteno: 819x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024

Místopředseda slovenského parlamentu a šéf vládní Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1205x
Člověk, který vždy šel svou cestou, ale vždy se zajímal o cesty jiných. Moje povolání mi pomohlo pochopit nejen to, že naše země je maličká, ale i to, že většina problémů jednotlivce je vcelku bezvýznamných a zbytečných.

Seznam rubrik