Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kauza Bečva - je to marný, je to marný, je to marny

Tak nám premiér Babiš konečně poskytl klíč k vyřešení záhady otravy Bečvy. Stačí použít prastarou metodu vyšetřovatelů nazvanou latinským názvem „cui bono“.

„Cui bono", česky přeložitelné „komu ku prospěchu“ nebo „kdo z toho má prospěch“ je stará vyšetřovací zásada  používaná při vyšetřování trestných činů. I když ji  obvykle  nelze použít u vyšetřování neúmyslných trestných činů,  kde nelze hledat motivaci, v případě otravy Bečvy ji po včerejšku použít lze. U otrávení Bečvy motivaci nenajdeme, zcela jistě šlo o neúmyslnou havárii, ale pokud se někdo pokouší zabránit vyšetřování této havárie, jedná se o jasně motivovaný čin. A jediná motivace, která přichází v úvahu,  je snaha utajit viníka této havárie.

O otravě řeky Bečvy zde nemá cenu psát, okolnosti jsou obecně známé. . Byla to největší ekologická katastrofa v naší zemi za mnoho let. Že se jednoznačně jednalo o vypuštění toxických látek do řeky také nikdo nepochybuje. Jediným otazníkem zůstává, kdo ty látky do řeky vypustil.  

Vlastně je zde ještě jeden otazník. Jak je možné, že více než půl roku po katastrofě není případ vyřešen, viník označen a hnán k odpovědnosti.

Na oba otazníky odpovědělo včerejší rozhodnutí poslanecké sněmovny.  ANO, ČSSD a KSČM odmítlo vytvoření parlamentní komise, která by se otravou Bečvy zabývala a také vyšetřovala, jak je možné, že odpovědné orgány státní správy nejsou schopny nebo ochotny celou událost věrohodně vyšetřit.  

Otrava 40 km Bečvy je jistě trestuhodná událost zasluhující potrestání viníka, ale přece jenom se jedná o neúmyslnou havárii. Mnohem závažnější je skutečnost, že orgány státní správy zahrnující ministerstvo životního prostředí, Českou inspekci životního prostředí, vodoprávní orgány, ale také policie či státní zastupitelství, nedokáží nebo nechtějí tuto havárii vyšetřit.

Ta nemohoucnost či nevůle je tak zřejmá, že se do věci chtěla vložit část Poslanecké sněmovny prostřednictvím poslanecké vyšetřovací komise. Poslanci již  zmíněných  tří stran tomu zabránili . Není žádné tajemství, komu slouží toto koaliční seskupení. Už čtvrtým  rokem udržují u moci premiéra Babiše a jeho vládu. S jedinou výjimkou (prodloužení nouzového stavu v únoru) vždy v PS protlačili jeho vůli. Takže nezbývá než si položit otázku.

Proč si Babiš nepřeje vyšetření otravy řeky Bečvy? Proč nesmí vzniknout nezávislá vyšetřovací komise? Cui bono?

Existuje jediná logická odpověď. Protože otravu zavinil jeho vlastní podnik DEZA.

Premiér má mocenské i finanční páky aby ovlivnil státní úřady, policii a dokonce i státního zástupce. O nějakém soudním znalci nemluvě. Soudní znalecké posudky se v tomto státě dají koupit za mnohem méně peněz než má  Babiš  k disposici. O tom svědčí řada naprosto protichůdných znaleckých posudků  z jiných trestních kauz. Ale těžko by mohl ovlivnit nezávislou poslaneckou komisi. Takže prostě její vznik zablokoval pomocí své hlasovací mašiny. Neexistuje jiné vysvětlení, proč komise vzniknout nesměla.

Není přitom podstatné, zda by komise dokázala určit odkud jedy do řeky unikly. Po půl roce zahlazování stop by to jistě bylo obtížné. Ale komise by bezesporu musela zjistit, proč selhaly státní orgány a kdo je za to odpovědný. 

Pro premiéra by označení DEZY za viníka havárie před volbami bylo politicky zničující. Ale maření vyšetřování ekologické havárie by již nebylo o politické, ale trestní odpovědnosti s mnohaletými tresty.

Žádný soudní znalec by mi nemohl poskytnout věrohodnější důkaz, kdo je odpovědný za otravu Bečvy, než odmítnutí  vzniku vyšetřovací komise Babišovým blokem. Nelze si ho vyložit jinak než jako přiznání viny.

 

Jindřich Tůma

P.S. Pro ty, kterým ani tento logický důkaz "cui bono" nestačí, nabízím pravděpodobnost. Spočítejte si, jaká je pravděpodobnost toho, že v DEZE dojde k havárii s únikem toxických látek do kanalizace (prokázáno nade vší pochybnost) a zároveň dojde k úniku toxinů do řeky z jiné výroby v okruhu několika kilometrů. Spočítejte tu hromadu nul za jedničkou a pak se zamyslete.

 

Autor: Jindřich Tůma | sobota 13.3.2021 8:32 | karma článku: 27,23 | přečteno: 740x
  • Další články autora

Jindřich Tůma

Rusko nám diktuje, kdo smí být naším ministrem

Třicet let po sametové revoluci nám Rusko diktuje, kdo smí být naším ministrem. To není vtip, ale smutná realita dnešních dnů.

7.4.2021 v 15:51 | Karma: 29,33 | Přečteno: 642x | Diskuse| Politika

Jindřich Tůma

Babišova vláda si kupuje volební hlasy - za cenu tisíců mrtvých seniorů.

Dnes a denně jsme svědky, jak se různé profesní lobbistické skupiny státních zaměstnanců domáhají přednostního očkování. A vláda na to slyší. Každý hlas ve volbách se přece počítá a mrtví si stěžovat nemohou.

31.3.2021 v 16:00 | Karma: 23,53 | Přečteno: 457x | Diskuse| Politika

Jindřich Tůma

Očkovací strategie…nebo tragédie?

Je to jedno ze zásadních témat poslední doby – koho přednostně očkovat , aby byly ztráty z epidemie Covid-19 co nejmenší? Vláda, jako obvykle, žádnou strategii nemá, takže očkování je jeden velký chaos.

12.3.2021 v 7:50 | Karma: 15,98 | Přečteno: 326x | Diskuse| Politika

Jindřich Tůma

Žaloba na premiéra a nepochopení státních zástupců

Pražské městské zastupitelství potvrdilo, že žaloba právníka Petra Němce na premiéra a členy vlády v souvislosti s pandemií Covidu-19 je nedůvodná. Žalobci se fatálně mýlí.

10.3.2021 v 9:49 | Karma: 26,50 | Přečteno: 819x | Diskuse| Politika

Jindřich Tůma

Mýtus jménem Tvrdík

Značka ČSA po téměř sto letech existence končí. Se zánikem této značky je spojen jeden z největších mýtů české novodobé historie. Mýtus jménem Tvrdík.

7.3.2021 v 17:22 | Karma: 24,93 | Přečteno: 1347x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1205x
Člověk, který vždy šel svou cestou, ale vždy se zajímal o cesty jiných. Moje povolání mi pomohlo pochopit nejen to, že naše země je maličká, ale i to, že většina problémů jednotlivce je vcelku bezvýznamných a zbytečných.

Seznam rubrik