Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

P42e39t68r 14Č69e45j11k84a

19. 11. 2018 18:28

Mýlíte se v celé řadě věcí....

1.) ústavou prezident opravdu vůbec není omezen v tom, koho jmenuje premiérem. Ad absurdum, zcela v souladu s ústavou může jmenovat Frantu Vomáčku, kterej dělá zahradníka na Hradě a je prezidentovi sympatický, ale to by asi nedávalo příliš smyslu v politické rovině, že? Je třeba tedy jmenování premiéra nechápat POUZE jako akt ústavní, ale také jako akt POLITICKÝ. Jinak řečeno - prezident by měl jmenovat z kandidátů stran, kteří prošli volbami, toho, který má největší šanci na zisk důvěry své vlády - a to byl na podzim 2017 Babiš.

2.) převracíte odpovědnost.... prezident NEMÁ odpovědnost za to, zda vláda nakonec důvěru dostane či nikoliv!!!! Je to zodpovědnost PREMIÉRA! A mimochodem - deklarované avízo není důležité, hlasování samotné je. Je to asi jako rozdíl mezi průzkumem mezi 1200 lidmi a skutečnými volbami.

3.) úplně mě děsí myšlenka, kterou v tom článku operujete - totiž, že prezident má zasahovat do vnitrostranického dění tím, že pověří premiérem někoho například i proti vůli politického subjektu. Upřímně - právě TOHLE by byl krok k poloprezidentskému systému, kdy by prezident získal moc nad fungováním stran, kterou dosud nemá. Jinak řečeno - úvaha, že by prezident měl jmenovat Stropnického je zcela mimo realitu současného systému a právě tenhle krok by posílil prezidenta NAD úroveň premiéra. To to nikomu nedochází? Tudíž - kandidát na předsedu vlády je VNITŘNÍ otázka jednotlivých politických stran a prezidentovi by měl v parlamentním systému s jistými prvky poloprezidentského systému (což je ČR) respektovat toto rozhodnutí. Nelze tedy jmenovat premiérem někoho proti vůli strany, kterou zastupuje.

4.) když se podíváte na výsledky voleb z loňska, tak "přijatelná" vláda, kde by nehrálo dominantní úlohu hnutí ANO se dala sestavit jen velmi těžko. Ten tzv. "demokratický" blok vč. ČSSD by se musel opírat buď o KSČM, nebo SPD, nebo velmi nepravděpodobnými "přeběhlíky" z ANO. Zeman tudíž fakticky neměl příliš mnoho možností.

1 0
možnosti
JS

Zeman se nechechtá, pouze by se mohl bavit. Prezident může jmenovat premiérem koho chce. Bavit by se mohl pouze Vaším naivní výplodem. Doporučuji nejdříve si tu Ústavu přečíst, nebo někoho požádat, aby Vám ji přečetl.

3 5
možnosti
JT

Najděte mi v ní ustanovení, že může jmenovat koho chce. Jen kecáte.

0 0
možnosti
KK

Zlatá slova. R^

Nechápu jeho příznivce.

Když mě v obchodě prodají něco podřadného, když řemeslník neodvede dobře svoji práci, když mě někdo okrade, tak se ozvu a zjednám si nápravu.

Tady si někdo "ukradl" stát a lidem je to jedno, hlavně když Kalousek. :-/

3 2
možnosti
JS

Vidíte a v tom bude asi ten problém. Lidé ochutnali a za podřadné považují něco jiného než Vy. Nabídněte něco kvalitnějšího.

2 0
možnosti
MS

Vidím to stejně R^R^

1 0
možnosti

Čím víc Miloš Zeman očividně chřadne v prezidentské funkci, tím větší si ještě očividněji uzurpuje moc. Už téměř tři čtvrtě roku je to on, kdo přímo i nepřímo řídí sestavování vlády, zatímco jezdí do krajů lidem vyprávět své moudré vtipy. Děkovat za to může hlavně politickým stranám, které mu nejdřív vyklidily jinak parlamentní prostor a které mu za to nyní nejvíc nadávají. Tak už to v politice bývá

3 1
možnosti
Foto

sleduji ho ve čtvrtek na Barandově a vidím opak. Před volbami a během nich vypadal na umření. Po necelém roce působí mnohem zdravěji.

1 3
možnosti

Ale jděte. Ústavní právníci se vyjádřili.

Měl byste pravdu tehdy, pokud by byl schopen někdo z jiné strany než je ANO sestavit vládu. Zkuste to. Nejde to. To je důvod, proč jmenoval Babiše poprvé a dvakrát a proč řekl, že jmenuje i nyní. Před rozhodnutím se zeptal zástupců stran na jejich postoje, které neznal z jejich veřejných vyjádření. I Vy si můžete najít vyjádřen jednotlivých stran kdo s kým ano a kdo s kým ne.

Dle ústavy má povinnost jmenovat někoho premiérem. Musí někoho jmenovat. Má na to 2 pokusy, 3. pokus má šéf sněmovny a pak je na řadě znovu prezident. A má jen dvě možnosti - začít znova ony 2 pokusy nebo může, ale nemusí rozpustit sněmovnu.

Pokud se preference stran oproti výsledku voleb nezmění a budete-li pane Tůmo uvažovat logicky, pak by se ani po dalších volbách nic nezměnilo.

Poslanecká sněmovna má možnost se rozpustit sama kdykoli, prezident jen po 3 neúspěšných pokusech. Kdybyste skutečně poslouchal, řekl to sám předseda ÚS.

Takže mi sdělte, kde je ten Zeman protiústavní. Naopak pan Drahoš, když tvrdil, že on by trestně stíhaného nejmenoval, byl by on protiústavní. Také proto nesdělil, kohože by tedy jmenoval. Normální politikaření.

Opravdu to není tak složité, v tom máte pravdu.

2 3
možnosti
JT

Jasně jsem řekl, kdy je Zeman protiústavní. Sám si odporujete tvrzením, že nikdo jiný není schopen vládu s důvěrou sestavit (což vůbec není pravda), přitom vám nevadí, že byl jmenován ten, který ji skutečně sestavit nemohl.

4 1
možnosti
MM

Pokud Senát vyzval Babiše k rezignaci, pokud Sněmovna mu vysloví nedůvěru ,tedy v parlamentní demokracii, dvě nejvyšší zákonodárné instituce a president prohlásí, že přesto Babiše znovu jmenuje premiérem, je to důkaz, že má parlamentní demokracii u zadele. a pohrdá občany. Oni totiž ti senátoři a poslanci byli zvoleni občany.

5 1
možnosti
LH

Zvolení byli ale že by se někdy na jejich názor ohlizeli? To tedy nevím.....

1 1
možnosti
JS

Zapomínáte na jeden detail. Zeman i Babiš byli legálně zvoleni. Tou "čtvrtou skupinou". Je obdivuhodné, že tato skupina po nikom nehází rajčata, nehází kytice oponentů do koše atd. Zkrátka je to "lůza" , která neví jak se správný "demokrat" má chovat.

1 7
možnosti
JT

Babiš byl zvolen poslancem sněmovny. Nic víc. To mu nikdo nebere. Zeman byl zvolen, to ho neopravňuje porušovat ústavu a dělat z parlamentního prezidentský systém.

3 1
možnosti
Foto

Je vidět, že nejste právník. Je vidět, že nejste volič Zemana. Je vidět, že nejste volič Babiše.

2 6
možnosti
Foto

a na vás je vidět, že jste Svědkem Babišovým

10 2
možnosti
OP

To, co předvádí Zeman, je nejen uzurpátorské, ale i dementní a odkazuje na s tisíciletou patriarchální tradici: když mě nebudete poslouchat po dobrém, já vám ukážu. Bohužel, naši politici nemají odvahu s tím něco dělat, jen žvaní a kličkují

11 2
možnosti
JS

Paní Pavlíková, když jsem Vás naposledy potkal byla jste sympatická sexy dáma. Vysvětlete mi v čem a čím je ten Zeman je usurpátor a dement.

0 0
možnosti
  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1205x
Člověk, který vždy šel svou cestou, ale vždy se zajímal o cesty jiných. Moje povolání mi pomohlo pochopit nejen to, že naše země je maličká, ale i to, že většina problémů jednotlivce je vcelku bezvýznamných a zbytečných.

Seznam rubrik